Mill Valley Residence
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

Mill Valley Residence

June 20, 2018

Formerly a one-bedroom cabin in the wooded enclave of Mill Valley, this rustic cottage more than doubled in size after a renovation and addition. The modern transformation of a pitched-roof cabin into a contemporary home for a family included taking the original cottage structure down to the studs and creating a large great room with a cathedral like ceiling and windows. A long, narrow addition turns off the original cottage structure housing two bedrooms, two bathrooms, a powder room and a media room. Natural materials such as cedar, board-formed concrete and zinc help integrate the structure into the surrounding environment which includes huge redwood trees traversed by a creek with Mount Tamalpais in the background.

LOCATION / YEAR

San Francisco, CA/ 2013

PROJECT TYPE

Private Residence

PROJECT TEAM

Peter Pfau, FAIA, Principal
Melanie Turner, Senior Project Manager

TEAM MEMBERS

Yu Strandberg, Structural
Kim Starr, Landscape
JL Engineering, Civil

PROJECT SCOPE

Addition + Remodel

SQUARE FOOTAGE

1,500 sf

SUSTAINABLE/LEED

N/A

PHOTOGRAPHIC CREDIT

Joe Fletcher

Keep In Touch
To keep in touch with Pfau Long Architecture, please leave your name, email address and click on the options in which you’re interested:
Places to Work
Places to Learn
Public Environments
Places to Worship
Event & Exhibition
Single Family Living
Multi Family Living
Non-profit
Industry