The McClintock/Gunne Sax Adaptive Re-Use
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

The McClintock/Gunne Sax Adaptive Re-Use

May 25, 2016

This project converts the nearly century-old Jessica McClintock headquarters from a former dress manufacturer to a Production, Distribution and Repair (PDR) mixed-use facility offering innovative maker spaces for a variety of tenants.

 

The 100,000-square-foot flexible facility comprises ground floor PDR space and second floor office space, fostering creativity and innovation among users. Upgrades, such as a new central commons, seismic retrofit, modern systems and amenities, are carefully integrated to complement and respect the character of the Art Deco original. The historic structure fronting 16th Street is carefully preserved while the removal of a non-historic staircase opens up the main entry lobby to the newly-exposed concrete and timber structure above.

 

At the heart of the facility, the Atrium Commons is carved out of the large non-historic floor plate to bring light, air and people to the center of the facility. Covered with an operable “greenhouse” roof, the Commons create a comfortable, light-filled social and work center for tenants to collaborate and build a sense of community. A series of high-ceiling tenant spaces surround the Atrium Commons with operable garage door storefronts, attracting a diverse variety of industrial uses to this innovative workplace.

 

Location / year

San Francisco, CA /2017

Project Type

Adaptive Re-Use

Project Team

Dwight Long, Principal-in-Charge
Mallory Shure, Senior Project Manager
Lauren Harrison, Designer

Team Members

SKS partners, Owner
Murphy Burr Curry, Structural
A.G.E. Consulting Inc, MEP
Groundworks, Landscape
Luk and Associates, Civil
Revolver Design, Lighting
Public Design, Signage/graphic design
Stok, Sustainability Consultant, LEED consultant

Project Scope

Adaptive Re-Use/Conversion to Production, Distribution and Repair (PDR) and Office Space

Square footage

100,850 sf

Sustainable/LEED

LEED Gold

Photographic Credit

David Wakely

Keep In Touch
To keep in touch with Pfau Long Architecture, please leave your name, email address and click on the options in which you’re interested:
Places to Work
Places to Learn
Public Environments
Places to Worship
Event & Exhibition
Single Family Living
Multi Family Living
Non-profit
Industry