University of the Pacific McGeorge Law Library
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

University of the Pacific McGeorge Law Library

November 20, 2014
The design solution for this project resulted from a close collaboration with the university’s administration and library staff, as well as extensive research on peer law libraries and evolving library trends and technology. Limited funding resources led the team to a creative solutions that established a new hierarchical learning center that organizes and draws together the existing complex of six library buildings built over a span of time.  The total build-out includes 31,800 sf of renovation and an 8,500 sf addition/expansion.

A new main building entry was created that leads into a large center atrium space organizing the various library spaces. The design of the library spaces reflect the evolution of the modern library as a social space — where students access information using different methods of technology and subsequently study together in many different social formats.

The project dramatically improves the function and aesthetic of the existing library.  With the building’s expansion and the new main entry, the library is prominently visible on the existing main Quad, the center of campus. The new entry plaza acts as a student hub with seating, a display area for current library information, and a donor recognition wall.

Inside the library, a variety of study areas accommodates the different needs and study methods of contemporary law students.  A large reading room is broken down into smaller semi-private study areas and shaped by a surrounding bookshelf system, which provide a sense of privacy yet allows an unobstructed view of the entire space.  The design of the reading room visually connects the interior to the outdoors, capitalizing on the striking views of the heart of the campus — the Quad.

To allow for continued use of the library with minimum disruption and inconvenience to students and staff, the project is being constructed over four phases.

Location / year

Sacramento, CA / 2011

Project Type

University

Principals in Charge

Dwight Long, AIA

Designers

Jessica Goldbach
Adam Phillips
Robert Soo-Hoo
Melanie Turner

Project Scope

LEED & Green Building

Project Manager

Jeff Galbraith, LEED AP

Photographic Credit

Bruce Damonte
Pfau Long Architecture

Square footage

40,300 GSF

Sustainable / LEED

Registered/Designed for LEED

Keep In Touch
To keep in touch with Pfau Long Architecture, please leave your name, email address and click on the options in which you’re interested:
Places to Work
Places to Learn
Public Environments
Places to Worship
Event & Exhibition
Single Family Living
Multi Family Living
Non-profit
Industry