Luther Burbank Center
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

Luther Burbank Center

November 25, 2014
Being located within close proximity to the highway, our solution was to provide a sound wall of recycled glass held by a plain steel mesh, which serves as a buffer, or dampening device. The glass wall is revealed as a luminous “painting” on the inside and serves as a backdrop to a shared lobby linking two separate galleries. The South Gallery, which receives North daylight, is linked to administrative and support spaces. The North Gallery, which receives South daylight, is elongated in the direction of future expansion. Gallery space is entirely flexible through the use of temporary partitions. The same principal of simple, purposeful strokes that govern the architecture extend to the landscape scheme. Building lines are projected, duplicated and intercepted, creating different outdoor spaces for sculpture and gathering. The California heritage is expressed by the use of native plants. Sustainable materials include drought-tolerant plantings, decomposed granite and coal fly ash concrete.

Location / year

Santa Rosa, CA / 1999

Architects

Pfau Long Architecture

Project Type

Museums

Principals in Charge

Peter Pfau, FAIA, LEED AP

Square Footage

5,000 GSF

Team Members

Peter Pfau, FAIA, LEED AP
David Yama
Melanie Turner

Photographic Credits

Pfau Long Architecture

Keep In Touch
To keep in touch with Pfau Long Architecture, please leave your name, email address and click on the options in which you’re interested:
Places to Work
Places to Learn
Public Environments
Places to Worship
Event & Exhibition
Single Family Living
Multi Family Living
Non-profit
Industry