251 South Van Ness
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

251 South Van Ness

November 21, 2014
The micro-sized office building is the realization of a longstanding dream of the married owners to create a “total workplace” for their separate creative companies. The graphic design firm is located on the top floor and the photography studio is located below.

The envelope of the building takes its direction from the programmatic and functional elements occurring on the different floors. The building is almost completely closed to all but the northern exposure, which provides ideal daylight for studio and computer environments. The long, asymmetrical expanse of glass cuts into the alley facade and shifts the visual balance away from the front of the building. The result is optimized and balanced daylight, city views, and a new focus on the adjacent alleyway that was previously unused.

Location / year

San Francisco, CA / 2003

Project Type

Design Studio

Architects

Peter Pfau, AIA, LEED AP

Designers

Michael Young
Caroline Cassavoy

Project Scope

Design-Build

Project Manager

David Yama

Photographic Credits

Tim Griffith

Square Footage

6,000 GSF

Keep In Touch
To keep in touch with Pfau Long Architecture, please leave your name, email address and click on the options in which you’re interested:
Places to Work
Places to Learn
Public Environments
Places to Worship
Event & Exhibition
Single Family Living
Multi Family Living
Non-profit
Industry